

Borsa Düşmanı Cahiller
26 Ocak 2023 10:51:32
MUM IŞIĞINDA
Borsa düşmanı cahiller
Yazılı, sözlü, görüntülü medyada periyodik olarak yayınlar yapan gazeteci, ekonomist, uzman görünümlü 20 kadar şarlatan 30 yıldır menkul kıymetler borsasının çökmesi, zayıflaması, halkın gözünden düşürülmesi için uğraşmaktadır.
Bir ülkede sermaye tabana yayıldıkça sanayi, turizm, ulaştırma, tarım, bilim, teknoloji ile ilgili şirketler büyür, istihdam artar. Halkın birikimlerinin şirketlere aktarılması iki tarafı da memnun eder. Şirketler faizsiz kaynağa kavuşur. Ortaklar da kar payı alır, şirketin pay senedinin değer kazanması ile kazancını artırır.
Altın, gümüş, dolar, Euro, arsa, tarla, daire, yazlık ev, faiz gibi seçenekler sadece aracıları, tefecileri, baronları, dövizcileri, kuyumcuları, yapsatçıları zengin eder.
Borsadan hisse senedi alırken şirketlerin temel verilerine bakınız. Zararda olan, az kar eden, yeni yatırımlar yapmayan, küçük sermayeli, 3-5 personeli olan naylon şirketlere asla ortak olmayınız.
Türkiye borsasında şu anda 485 farklı şirketin pay senedi işlem görüyor. Kişisel tespitlerime göre bunların yüzde 90’ı yani 450 kadarı küçük yatırımcılar için riskli haldedir. Elinde 10-100 bin TL para bulunan amatör yatırımcıların 30-35 adet olan ciddi, kurumsal firmalara para yatırması doğru olan yoldur.
Sosyal medyadan, çeşitli haber kaynaklarından size ulaşan tüyoların yüzde 99’u yalandır. Bunlara inanmayın. 1-2 ayda köşe dönme hayalleri kurmayın. Borsada 1-2 yıl sabredenler iyi kazançlara ulaşırlar.
Paranızı 5- 10 şirkete yatırın. Günlük al-sat oyunlarına katılmayın. Son 6 ayda borsadaki hisselerin yüzde 90’lık dilimi zirve noktalara (doyuma) ulaştı. Bu günlerde borsaya girenler önümüzdeki 1-2 ayda yüzde 20-50 zarara uğrayabileceklerini bilmelidirler. Çok sağlam şirketlere ortak olanlar son 35 yılda hiç batmadılar.
Borsayı yanlış bilenler
Türkiye’de menkul kıymetler borsası (İMKB, BİST) 1986 yılında faaliyete başladı. Aradan geçen 37 yılda 3 milyon 900 bin kişi bu kurum aracılığıyla menkul kıymetleri alıp satıyor. Ülkemizde 22 milyon aile var. Esasında her ailenin borsada az ya da çok hacimli borsa hesabı olması doğru olandır.
Dün bir berbere uğradım. “Borsa haram” dedi. Ne diyeceğimi bilemedim. Lise mezunu bir insanın EREĞLİ, TÜPRAŞ, GENTAŞ, ARÇELİK, AYGAZ, VESTEL vb. gibi şirketlere ortak olmayı haram görmesi bizim fakir kalmaya devam edeceğimizi gösteriyor.
Üreten, ihracat yapan, katma değer oluşturan şirketlere ortak olmanın nesi haram olabilir ki? İslam ülkeleri ve ülkemizdeki İslam uzmanları faiz konusunda uzlaşabilmiş değildir. Bazı din uzmanları enflasyon kadar faize caiz (uygun) diyor. (Kaynak: https://www.suleyman-ates.com/index.php?id=322:bankadan-aldm-faiz-helal-mi--gayrimueslim-ile-ticari-iliki&Itemid=113&option=com_content&view=article=
2023 yılı itibariyle 57 Müslüman ülkenin yıllık toplam üretimi 60 milyonluk İtalya kadar bile değil. Yine 57 İslam ülkesinin yılda yayınladığı gerçek bilimsel makale sayısı 6,5 milyonluk İsrail’inkinden daha az.
Müslümanların 20. yüzyılda zerre katkısı yoktur. Okyanuslarda gezen büyük araştırma gemileri yoktur. Uzayda araştırma yapan istasyonları yoktur.
Petrol zengini Arap ülkelerinin tümü ABD, İngiltere, Fransa, İsrail vb. ülkelerin kuklası olan yöneticilerin idaresindedir. Bu ülkelerden çıkarılan petrol ve doğal gazın yüzde 94’ü sümürücü ülkelere verilmekte, sadece yüzde 6’lık kısım Araplara bırakılmaktadır.
Sadede gelirsem, birikimlerinizi dövize, altına, betona, arabaya, tarlaya değil sağlam şirketlerin pay senetlerine yatırınız. Eskimiş, akıl dışı, magazinel fikirleri kafanızdan atınız. Borsa zor değildir. Hisseyi alıp bekleyeceksiniz. F/K değeri 1-12 arası olan senetleri alınız. F/K değeri 12’nin üzerine çıkan senetleri satınız. En temel kural bu olsun. Sadece bu bilgi size yeter.
Borsadan çekinenler A tipi yatırım fonlarını alabilirler. “Borsa tehlikeli” diyenleri dikkate almayın. Döviz, altın, arsa, tarla ve beton da risklidir.