POSBIYIK’TAN EREĞLİ HALKINA ÇAĞRI ,“NEDEN TEHLİKESİZ BÖLGE OLMAYALIM
  Vergili; “PKK’yı Avrupa Cesaretlendiriyor”
  Cinsel istismarın önlenmesinde bu uyarılara dikkat!
  EREĞLİ’DE KIRSAL BÖLGEDE KUMAR OYNAYANLAR YAKALANDI
  TÜRKİYE’DE YABANCI GELİN SAYISI 18 BİN 909 OLDU
  TOPLU ALKOL TÜKETENLER YAKALANDI
  GAMZE SOĞUKSU, HEDEF ALTIN MADALYA
  Sahte Basın Kartı İle Kaçak İçki Yakalandı
  BTP’den iktidara pandemi eleştirilerisi,Biz de salonları doldururuz ama..!
  PATLAYAN SU BORULARI İLE İLGİLİ ERDEMİR’DEN BASIN AÇIKLAMASI
04 Mart 2021 Perşembe
Karadeniz, Meydan Gazetesi zonguldak bölgesel haber
  •  
    •  » KÜNYE
    •  » RÖPORTAJ
    •  » YAZARLARIMIZ
    •  » HABER ARA
    •  » ARŞİV
    •  » TÜM HABERLER
    •  » VİDEOLU HABERLER
    •  » TÜM MAKALELER
    •  » FOTO GALERİ
    •  » VİDEO GALERİ
    •  » GÜNÜN HABERLERİ
    •  » YEMEK TARİFLERİ
  • GÜNCEL
  • SİYASET
  • SPOR
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • MAGAZİN
  • KÜLTÜR SANAT
  • ADLİYE
2020'deki YILDÖNÜMLERİ ve FKP

2020'deki YILDÖNÜMLERİ ve FKP
03 Ocak 2021 21:20:55

Yazar : Prof.Dr.Oğuz OYAN
Ankara'nın Nabzı
  • Whatsapp ta Paylaş
2020'deki YILDÖNÜMLERİ ve FKP

2020'deki YILDÖNÜMLERİ ve FKP

2020 yılı birçok önemli tarihi olayın 100. yıldönümü olarak önem taşıyordu. Ama kendisi de büyük bir pandemi ve istihdam krizi yılı olarak belleklere kazındı.

2020'de 100. yılını yaşadığımız önemli tarihi olaylara Türkiye açısından bakılırsa, en başa yazılması gereken hiç kuşku yok ki 23 Nisan 1920'de Büyük Millet Meclisi'nin açılışıdır.Kurtuluş Savaşı'nın yönetiminin erkler birliğine sahip bir Meclis eliyle yönetilmesi, mücadelenin dışa ve içe karşı milli meşruiyet temelininin sağlam atılması anlamındaydı. BMM'nin kuruluşu aynı zamanda, Kurtuluş hareketine karşı oluşabilecek, onu yörüngesinden saptırabilecek potansiyel muhalefetleri Meclis bünyesinde denetim altında tutabilmenin bir aracı olmak bakımından da benzersiz bir işleve sahipti. Nihayet BMM'nin açılışı, aynı zamanda, hazırlıkları epeydir süren ancak nihai metni 10 Ağustos 1920'de kabul edilecek olan Sèvres dayatmasından dört ay önce gerçekleşmek bakımındanda o teslimiyet anlaşmasına verilmiş stratejik bir ön-yanıttı.Dolayısıyla 23 Nisan 1920 hamlesi, 1919'dan itibaren Kurtuluş Savaşı sürecini adım adım ören Mustafa Kemal'in birçok bakımdan siyasi dehasının da bir tezahürüdür.

Türkiye'de bugüne gelindiğindeCumhuriyetin enkazı üzerinde tepinen bir siyasi hareketin TBMM'yi tamamen işlevsizleştirdiği ve Cumhuriyetin tüm kazanılmış değerlerine meydan okunduğunu görmek elbette moral bozucudur. Ama aynı zamanda yeni bir Cumhuriyet için mücadelenin de tahrik edici öğesidir.

  1. yüzyılın ilk çeyreğinde, Birinci Dünya Savaşı sırasında (1917 Devrimi) ve sonrasında çok önemli sosyal/siyasal dönüşümler yaşanmıştı. 1920 yılının olaylar örgüsüne devrimler çağı merceğinden bakan Kemal Okuyan'ın, Devrimin Gölgesinde:Berlin, Varşova, Ankara 1920 (Yazılama, Eylül 2019) başlıklı kitabı tam da bu dönemekarşılaştırmalı tarih açısından bakmaktaydı. Türkiye açısından kritik önemi olan 23 Nisan 1920'deki dönüm noktasını, Sovyet Devrimi, bu devrime karşı emperyalizmin kışkırtttığı iç savaş ve Polonya üzerinden 1920-21'de yürüttüğü dış askeri müdahale, Almanya'da 1918-19 döneminin devrimci kalkışması ve sonrası ile birlikte ele almak gerçekten ilginç tarihsel bağlantılar kurulmasını sağlıyor.TKP'nin 1920 yılında kurulması ve Ankara-Sovyetler Birliği ilişkileri de bu tahlilde yerini buluyor elbette.

FRANSIZ KOMÜNİST PARTİSİ

1920 yılı aynı zamanda Fransız Komünist Partisi'nin (FKP) de kuruluş yılıdır. Türkiye'de TKP'nin tarihi üzerine yapılmış çalışmalar var ve sanıyorum yeni bir çalışma da halen TKP bünyesinde hazırlanmakta. Fakat FKP tarihi Türkiye'de daha az biliniyor. Bu vesileyle Fransız siyasetinin 1930'lardan sonra çok önemli bir parçasını oluşturan FKP'nin tarihsel gelişim çizgisine göz atmak ilginç olabilir.

FKP, 25 Aralık 1920'de Tours kentinde toplanan İşçi Enternasyonali Fransız Seksiyonu (SFIO) Kongresinde delegelerin yaklaşık yüzde 70'nin Komünist Enternasyonal (III. Enternasyonal) Fransız Seksiyonu'na (SFIC) geçmeye karar vermesiyle kurulmuş sayılır. (SFİO'da kalan delegeler çok sonraları Sosyalist Parti'nin nüvesini oluşturacaklardır). Aslında adı 1921'de "Komünist Parti-SFIC" olacak, 1943'te III. Enternasyonal'in dağıtılmasıyla FKP adını alacaktır.

 

FKP'nin 100 yıllık tarihinden seçilebilecek önemli başlıklar neler olabilir?

Birincisi, henüz 1930'ların ikinci yarısından itibaren FKP önemli kitleleri temsil eden (1936 seçimlerinde yüzde 15,3 oy alma başarısını gösteren) ve Fransız siyasetinde ağırlığını hissettiren çok güçlü bir parti konumundadır. 1936'da kurulan Halk Cephesi'nin dıştan (Parlamentodan) destekçisidir ve bu dönemde elde edilen birçok sosyal hakta önemli katkısı vardır.

İkincisi, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanya'sının işgaline ve Pétain Hükümeti'nin işbirlikçiliğine karşı direnenlerin her zaman ön saflarındadır; onbinlerce üyesi kurşuna dizilmiştir. Savaş sonrasında kurulan Hükümetin ortağı konumundadır ve yeni sosyal/siyasal haklar elde edilmesinin merkezindedir. 1936 sonrası ve 1945 sonrası birlikte alınırsa, ücretli yıllık izin, çalışma zamanının sınırlandırılması,  sosyal sigortaların kurulması gibi işçi haklarının ve sosyal devletin geliştirilmesinin temelinde -sistemler arası rekabet yanında- FKP'nin de önemli katkıları bulunmaktadır.

Üçüncüsü, FKP gerek üyelerinin gerek delegelerin gerekse seçilenlerin (milletvekili, senatör, belediye meclisi üyesi, vb)cinsiyet bileşimi açısından, eril Fransız siyasetinin her zaman bir istisnasını oluşturmuş, en fazla kadın temsiliyeti onda olmuştur.

Dördüncüsü, üye ve delege yapısı bakımından FKP çok uzun süre işçi kitlelere dayanmıştır. 1960 sonlarına kadar FKP'nin ulusal delegelerinin yarısından fazlası işçi kökenlidir. Parti'nin ulusal kongrelerinin delege yapısına bakıldığında, 1956'da yüzde 58,8'i işçi, yüzde 14,7'si memur, yüzde 10,2'si öğretmen-öğretim üyesi, yüzde 5,2'si çiftçidir. 1970'lerde işçi kökenli delegelerin oranı yüzde 43'e düşmüş olsa da, yüzde 25'e yükselmiş memurların epey önünde açık ara birinci konumdadır. 1980'lerde bile işçi kökenliler hâlâ yüzde 37, 1990'da yüzde 30 oranıyla birinci sıradadır. Ama daha sonraki dönemde sıralama değişecek, 2010'da işçi kökenlilerin oranı yüzde 7,6'ya kadar gerileyecektir. Artış gösteren en önemli kategori, "teknisyen, mühendis ve yönetici kadrolar"dır ki oranları 1970'lerdeki yüzde 7-10 aralığından 2010'da yüzde 45,2'ye yükselmiş olacaktır. İşçi sınıfının partisi gerçi hâlâ ücretli sınıfların partisidir ama "orta sınıflar" denilen kategoriye doğru bir evrim geçirmiştir. (Julian Mischi, "İl ya cent ans naissait un parti authentiquement populaire", Le Monde Diplomatique, Aralık 2020 s. 22-23). Bunun, Fransız toplumunun sosyolojik yapısındaki değişimleri çok aşan bir dönüşüm olduğunu belirtmek gerekir. Nitekim işçi kökenlilerin 21. yüzyıldaki yeni adresi FKP'den ziyade aşırı sağdaki Marine le Pen'in Milli Cephe Partisi olacaktır.

Beşincisi, FKP'nin üye ve delege bileşimindeki değişime eşlik eden eğilim, 1980'lerden itibaren FKP'nin üye ve seçmen kaybetmesi süreci olacaktır. FKP 1936-1988 arası gibi çok uzun bir dönem boyunca Fransa'nın en önemli ilk dört partisi içinde yer almıştır hep.Bu dönemdeki milletvekili seçimlerinde dört kez birinci parti, beş kez de ikinci partidir. Kasım 1946 seçimlerinde yüzde 28,3 gibi bir oy oranı yanında en çok milletvekili çıkaran partidir de aynı zamanda. Fakat burjuvazinin savunma düzeneği olan dar bölge seçim sistemi nedeniyle genellikleoy oranının çok altında Meclis temsiliyeti olabilmiştir. FKP1950'lerde yüzde 25'ler oy ortalamasındayken 1960'lar ve 1970'lerde dahi yüzde 20'lerin hep üzerindedir;ama bu oy oranlarına rağmen Meclis'te anamuhalefet partisi konumunu pek kazanamaz. Buna rağmen solun çeşitli fraksiyonları üzerindekiezici ağırlığı hep hissedilir. FKP'nin oy oranı 1980'lerde artık yüzde 10'lar platosundadır; 1990'larda yüzde 10'un altında, 2000'lerin ilk onyılında yüzde 5'in gerisinde ve 2000'lerin ikinci onyılında yüzde 3'ün altındadır artık. 2007 sonrasında FKP artık Jean-Luc Mélenchon liderliğindeki Sol Cephe çerçevesinde seçimlere katılmaktadır. FKP'nin bir zamanlar 600 bini bulan üye sayısı şimdilerde 40 binlere inmiştir.

Altı çizilebilecek altıncı nokta, FKP'nin aşınma sürecinin 1970'lerden itibaren bir kurtuluş olarak görülen "Solun Birliği"- "Ortak Program" stratejisiyle birlikte başlamasıdır.G. Marchais döneminde (1972-94) inşa edilen bu politika, Sosyalist Parti'yi öne çıkarırken FKP'nin erimesini hızlandıracaktır. Özellikle de 1981'de F. Mitterand'ı Cumhurbaşkanı seçtirdikten sonra onun kurduğu hükümette yer alarak ve Mitterand'ın ikinci dönemi olan 1988'de de dışardan parlamenter destek vererek... Mitterand'ın  başlangıçta devletleştirmeleri de içerenortak programından kısa sürede vazgeçerek bunun tam tersine yani özelleştirmeci bir neoliberal programa savrulması, FKP açısından yıkımın son aşaması olacak ve "reformist" politikalarıyla artık 1990'lardan itibaren bir daha çift haneli oy yüzdelerini yakalayamayacaktır.

Kuşkusuz FKP tarihinden öğrenilecek çok daha fazla şey vardır. Bugünkü FKP yönetiminin de kendi tarihinden öğreneceği çok şey olduğu gibi.

YENİ YIL DİLEKLERİ

Geçen yılın 31 Aralık 2019 tarihli Sol Portal yazımı şöyle bitirmişim:"2020'nin 2019'dan daha iç açıcı şeyler vaadetmediği görülüyor. Ama iyi dilekleri eksik etmemek gerek. Önce kişisel düzlemde olanlar: Herkes, bilhassa İslamcı faşist rejime direnenler sağlıkta olsunlar; bu iktidarla daha işimiz var".  Belki rastlantı ama denk düşmüş. 2021 yılı için bunu dilemekten öteye gidip önleyici ve tedavi edici sağlık önlemlerinin herkese eşit ve ücretsiz bir biçimde sunulmasının ısrarlı takipçisi olmak durumundayız. Bu çerçevede daha sağlıklı, daha örgütlü, daha kitlesel mücadele biçimleriyle dolu bir yıl diliyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu Yazı Toplam 1447 Defa Okunmuştur
  Yorumlar
Yorumlar, editörlerimiz tarafından onaylandıktan sonra yayınlanır. Kanunlara aykırı, konuyla ilgisi olmayan, küfür içeren yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz bir yorum yapılmamış

Diğer Yazıları


  • DAHA NE KADAR ACILAŞTIRILABİLİR?
    30-11-2020 | 10 : 29 52
  • HANGİ SEÇENEKLERİ TARTIŞIYORUZ?
    29-05-2020 | 15 : 00 22
  • 12 EYLÜL'den TAYYİPDEVRİNE
    19-09-2020 | 13 : 12 53
  • KRİZ ÇALIŞMA ÖDENEĞİ
    08-04-2020 | 11 : 52 38
  • "SAİK"HANGİ SAİKLE KURULMAKTA?
    08-11-2020 | 10 : 54 04
  • YOKSULLAŞTIRMA PROGRAMLARI
    27-10-2020 | 08 : 23 33
  • HANE HALKI VARLIK VE YÜKÜMLÜLÜKLER
    05-10-2020 | 08 : 57 47
  • SURİYE ÇIKMAZI FİNALE DOĞRU
    04-02-2020 | 11 : 51 02
  • EKONOMİNİN VE SİYASETİN AÇMAZLARI
    03-02-2021 | 20 : 20 33
  • KEMAL TAHİR'in HAYALETİ
    12-08-2020 | 11 : 03 22
  • BÜTÇEDE SON GELİŞMELER
    31-08-2020 | 12 : 02 01
  • Ya seçimleri muhalefet kazanırsa?
    19-07-2020 | 08 : 42 33
Tüm Yazıları

Köşe Yazarlarımız


  • Mehmet DURSUN
    ZONGULDAK TÜKENİYOR VEKİLLER UĞRAMIYOR
  • Ali ÖZDEMİR
    SAADET ZİNCİRİ
  • Prof.Dr.Oğuz OYAN
    OKTAY GÖKDEMİR
  • Mehmet DEMİRCİ
    BUNLAR BİZİ ÇİFT HÖRGÜÇLÜ DEVE Mİ SANIYORLAR?
  • Murat Meran
    ATEŞLE OYNAMA!
  • Neval Kütük Yoga ACADEMY Antrenörü
    İYİ BİR DİNLEYİCİ OLMAK
  • Sakine BAHADIR
    SİL GİTSİN...
  • Şirvan YÜCEL
    UYUMAK
  • Serpil Şen ÖZER
    28.02-08.03/2021 (HAFTALIK BURÇ YORUMLARI)
  • Süleyman Kurt
    LÜKÜS HAYAT
  • Filiz KOCABIYIK
    TÜRKİYE’DE ÜRETİLEN AŞILAR ORTAYA ÇIKSIN
  • Kayhan AÇIKOL
    PARTİNİZE SAHİP ÇIKIN KENDİNİZİ HELAK ETMEYİN!
  • Opr. Dr. Ebru ÜNAL Kadın Doğum ve Kadın Hast.Uzm.
    AKINTI SORUNU

Çok Okunan Köşe Yazıları


  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY

» Henüz BUGÜN Yazı Görünmüyor
  • Neval Kütük Yoga ACADEMY Antrenörü
    İYİ BİR DİNLEYİCİ OLMAK
  • Kayhan AÇIKOL
    PARTİNİZE SAHİP ÇIKIN KENDİNİZİ HELAK ETMEYİN!
  • Serpil Şen ÖZER
    28.02-08.03/2021 (HAFTALIK BURÇ YORUMLARI)
  • Süleyman Kurt
    LÜKÜS HAYAT
  • Prof.Dr.Oğuz OYAN
    OKTAY GÖKDEMİR
  • Mehmet DURSUN
    ZONGULDAK TÜKENİYOR VEKİLLER UĞRAMIYOR
  • Opr. Dr. Ebru ÜNAL Kadın Doğum ve Kadın Hast.Uzm.
    Doğum şekli ne zaman ve nasıl belirlenir?
  • Mehmet DEMİRCİ
    BUNLAR BİZİ ÇİFT HÖRGÜÇLÜ DEVE Mİ SANIYORLAR?
  • Süleyman Kurt
    SAATLERİ AYARLAMA ENSTİTÜSÜ
  • Serpil Şen ÖZER
    HAFTALIK BURÇ YORUMLARINIZ (02.-09./02/2021)
Karadeniz, Meydan Gazetesi zonguldak bölgesel haber

© kdzmeydangazetesi.com

  Künye
İstek, Şikayetleriniz İçin Tıklayın
Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz.
  •   Güncel
  •   Siyaset
  •   Spor
  •   Eğitim
  •   Sağlık
  •   Ekonomi
  •   Genel
  •   Magazin
  •   Kültür Sanat
  •   Adliye
  • Künye
  • Yazarlarımız
  • Haber Ara
  • Arşiv
  • Tüm Haberler
  • Videolu Haberler
  • Tüm Makaleler
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Günün Haberleri